maandag 27 mei 2013

Ex- vrijeschool leerling Yoeri Albrecht directeur van de Balie

foto:Yoeri Albrecht


Vrije Scholen hebben tegenwoordig de wind in de zeilen. Zo stonden 4 vrije middelbare scholen in de top tien van Nederland volgens het onderzoek van Jaap Dronkers (onderwijssocioloog aan de Universiteit van Maastricht).

Vrije scholen besteden extra aandacht aan een brede ontwikkeling van de persoonlijkheid en niet alleen op cognitief vlak. Sociale vaardigheden maar ook kunstzinnige kwaliteiten worden aangesproken en ontwikkeld via een breed scala aan activiteiten zoals zang/koor, toneeluitvoeringen , tekenen en handvaardigheidslessen, boetseren, smeden, koper slaan, manden vlechten en ontwerpen.

Geen wonder dat veel Vrije Schoolleerlingen veelal in de kunstzinnige sector terecht komen zoals Waldemar Torenstra , Halina Reijn en zangeres Maan. 


Ook Rutger Hauer, Carry Tefsen en Filemon Wesselink (tv) en Karel de Rooy (duo Mini & Maxi) of internationale actrices als Jennifer Aniston of Sandra Bullock.
Het is veel uitzonderlijker als ze in de politiek terechtkomen zoals Renske Leijten, Tweede Kamerlid en no. 2 van de SP- kandidatenlijst of in de topsport zoals Dorian van Rijsselberghe (Olympisch Goud) en Robin van Persie (voetbal). Robin van Persie begon en eindigde zijn actieve voetbalcarrière bij Feijenoord. Zijn afscheidswedstrijd was half mei 2019 als afsluiting van de Eredivisiecompetitie. Hij was zeer belangrijk voor het Nederlands elftal en topscoorder aller tijden met meer dan 50 doelpunten in meer dan 100 wedstrijden. Daarnaast maakte hij een indrukwekkende internationale carriere bij Arsenal en Manchester United. Ten tijde van Arsenal werd hij ook in zijn laatste jaar beste speler van Engeland. Die eer viel ook Bergkamp en ook recent (2019) Virgil van Dijk ook ten deel.   












Nog uitzonderlijker is het als vrije schoolleerlingen succesvolle ondernemers worden zoals Ruud Koornstra van Tendris die in Nederland voor doorbraken heeft gezorgd op het gebied van Ledverlichting.

In het rijtje bekende Nederlanders met een Vrije School achtergrond kunnen we nu toevoegen Yoeri Albrecht, 46 jaar en al sinds december 2010 directeur van Debatcentrum De Balie in Amsterdam en sinds april 2011 voorzitter van de Vereniging Veronica. In die laatste functie zet hij zich in voor kwaliteitsjournalistiek en een onafhankelijke persmedia


In een uitgebreid interview in de NRC van 21 mei j.l. vertelt hij uitgebreid hoe trots hij is over deze schoolachtergrond. Als jongste kind uit een antroposofisch gezin in Amsterdam-Zuid heeft hij van zijn 4e tot 18e jaar op de Geert Groote vrije school gezeten en daar zoals hij zelf zegt het “onafhankelijke denken” geleerd. Antroposofie speelde al generaties lang een rol in de familie Albrecht. De opa en oma van Yoeri hadden Rudolf Steiner persoonlijk nog gekend. De vader van Yoeri was advocaat maar vervulde ook vele maatschappelijke functies zoals voorzitter van de biologisch-dynamische (BD-) landbouw vereniging.

Albrecht zegt dat hij veel aan de vrije schoolopvoeding te danken heeft. Het “vrije” slaat op het ontwikkelen van vrije, zelfstandig denkende mensen, maar ook een school vrij van overheidsbemoeienis. De mens is zelfverantwoordelijk voor zijn leven en zijn (bewuste) keuzes.
Op vrije scholen wordt ook geleerd om je in te leven in andersdenkenden en respect te hebben voor afwijkende meningen en standpunten. Dat komt goed van pas bij zijn werk voor De Balie.
Na de middelbare school studeerde hij geschiedenis en internationaal recht aan de universiteit van Leiden. Daarna deed hij Europese studies aan de Engelse universiteit van Oxford en gaf daar ook les in geschiedenis en filosofie.
Later was hij ruim tien jaar politiek redacteur van Vrij Nederland en schreef hij voor de Volkskrant, de New York Times en Elsevier. In de tv- en radiowereld was hij ook regelmatig commentator en presentator.
Dat Albrecht nu pleitbezorger is van een vrij en onafhankelijk geestesleven (pers en media) past helemaal in de maatschappijvisie van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie en het vrijeschool onderwijs. Sociale of maatschappelijke driegeleding is gebaseerd op de drie idealen van de Franse Revolutie. Vrijheid in het geestesleven (onderwijs, wetenschap, kunst & cultuur). Gelijkheid in het Rechtsleven(overheid) en Broederschap/solidariteit in de Economie.

Debatcentrum: De Balie

Bij de opening van de Tentoonstelling (13 september 2013) over Rudolf Steiner in de Kunsthal (Rotterdam) heeft Yoeri Albrecht een lezing gehouden over het leven en de betekenis van pionier en hervormer Rudolf Steiner .

Geen opmerkingen: