donderdag 16 augustus 2012

Succesvolle ex-Vrije Schoolleerlingen

Sport, politiek, cultuur & muziek 
Deze zomer hebben we kunnen genieten van de Olympische Spelen in London waar Nederland uiteindelijk 20 medailles wist te behalen waaronder vijf gouden plakken. De meest bijzondere was wel die van Windsurfer Dorian van Rijsselberghe.

Hij was niet alleen de vlaggendrager bij de openingsplechtigheid, maar haalde ook met grote overmacht de gouden medaille in de RS: X-klasse van het zeilen of beter gezegd surfen. De uiteindelijke winnaar is degene die over 12 races als beste uit de bus komt. Na 10 etappes had Dorian al zo’n voorsprong op de concurrenten dat hij in de laatste twee races alleen nog maar hoefde te starten. Een waarlijk grootse prestatie. Hij is in 1988 geboren in Den Burg op Texel en heeft zijn middelbare schooltijd doorgebracht op de Vrije School Bergen. Hij was de grote verrassing en voor het grote publiek een onbekende ondanks dat hij ook al in 2011 wereldkampioen werd in deze discipline. Zijn moeder was actief voor de antroposofische zorginstelling Maartenshuis en zijn vader op de Biologisch Dynamische boerderij Sint Donatus. Het is dan ook niet verrassend dat Dorian de voorkeur geeft aan gezond BD-voedsel. In 2016 lukte het Dorian alweer om een gouden plak binnen te halen op de Olympische Spelen van Rio in Brazilië. Al voor de laatste beslissende metal race was duidelijk dat Dorian niet meer kon verliezen, als hij maar aan de start verscheen. Inmiddels woont Dorian in Californië waar hij zijn geliefde sport nog vaker kan beoefenen.  
Politiek

Nu de Spelen voorbij zijn komen de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 opeens weer volop in beeld. De wekelijkse peilingen van Maurice de Hond en andere bureau’s wijzen op een unieke overwinning voor de SP. Op dit moment zouden ze de grootste partij van Nederland worden met meer dan 35 zetels. Dat geeft hun mogelijk de kans om als eerste een poging te doen om een regering te vormen. Het liefst natuurlijk een linkse regering, al zal dat zonder PVV en VVD heel moeilijk worden. Een mogelijke regeringssamenwerking met de VVD is hoe onwaarschijnlijk ook geen unicum. Op gemeentelijk en provinciaal niveau is een dergelijke samenwerking al vaker gerealiseerd. Een bijzondere rol is momenteel weggelegd voor de nummer 2 op de SP-kandidatenlijst Renske Leijten

Zij heeft de moeilijke taak gehad om de portefeuille gezondheidszorg van haar voorganger Agnes Kant over te nemen en heeft dat heel goed gedaan. Ze heeft twee wetsvoorstellen (op initiatief van Agnes) door de Eerste Kamer geloodst die medewerkers in de thuiszorg meer financiële bescherming bieden. De NRC besteedde een uitgebreid artikel aan haar op 21 juli j.l. in de weekendbijlage. Daarin was te lezen dat Renske op haar 15e interesse kreeg voor de politiek op de Vrije Rudolf Steiner School in Haarlem. Op deze middelbare school heeft jarenlang de jurist Mouringh Boeke gewerkt. Hij was een belangrijk pleitbezorger van de maatschappelijke visie van de antroposofie, de sociale driegeleding. Zelf ben ik wel benieuwd of dat voor Renske mogelijk ook een inspiratiebron is geweest. Inmiddels heb ik haar ontmoet en gesproken. Nee, ze had geen les gehad van Mouringh Boeke. Het leverde wel een leuke foto op.


Renske is daarna Nederlands gaan studeren in Groningen maar heeft haar scriptie nooit afgemaakt omdat ze al voorzitter was van de jongerenafdeling Rood en persoonlijk medewerker van Jan Marijnissen. De verkiezingsuitslagen vielen in 2012 uiteindelijk voor de SP wat tegen. Nu in 2017 staat Renske, inmiddels moeder, opnieuw weer op nummer twee van de lijst en hopelijk is er nu een groter succes op 15 maart 2017. Renske heeft veel media aandacht gekregen met het SP-voorstel van een landelijk Zorgfonds in plaats van de ziektekostenverzekeraars.  
De huidige leider van Groen Links Jesse Klaver, geboren op 1 mei 1986 in Roosendaal heeft ook de middelbare vrijeschool gevolgd op het Michael college in Prinsenbeek. Met zijn vrijeschoolgetuigschrift is hij rechtstreeks toegelaten tot de Avans hbo-opleiding Social Work in Den Bosch. Daarna heeft hij nog enige tijd politicologie gestudeerd op vervolgens via de jongerenpartij DWARS van Groen Links uiteindelijk ook in de Tweede Kamer terecht te komen en na enige jaren het partijleiderschap over te nemen.  In de peilingen van begin 2017 voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen wordt hij zelfs de grootste op links, groter dan de SP en PvdA. De uitslagen na 15 maart 2017 zullen aantonen of dat terecht is geweest.    
Cultuur
De in Amsterdam in 1975 geboren actrice en schrijfster Halina Reijn heeft haar jeugd doorgebracht in Groningen en heeft daar ook op de Vrije basisschool gezeten. Als schrijfster maakte ze haar debuut met de roman "Prinsesje Nooitgenoeg", dat vele vrijeschoolleerlingen zal doen terugdenken aan het prentenboekje "rupsje nooitgenoeg".
Als actrice heeft ze in veel Nederlandse en internationale toneelproducties gestaan en heeft ze ook de belangrijke Theo d' Or onderscheiding gekregen in 2013 en ook een Gouden Kalf speciale juryprijs in 2007. Een uitzonderlijke prestatie heeft ze geleverd met de solo-toneelvoorstelling "La voix humaine".  Daarnaast heeft ze ook meegedaan aan filmproducties zoals Zwartboek, de Eetclub en Valkyrie. Ze is zeer goed bevriend met actrice Carice van Houten. Verder heeft ze een wekelijkse column in meerdere kranten en tijdschriften waaronder het Eindhoven Dagblad.    
Muziek 
In 2016 hebben we weer een nieuw fenomeen gezien bij de uitreiking van The Voice. Daar won de voormalig vrijeschool leerling Maan de Steenwinkel, die op de Adriaan Roland Holstschool heeft gezeten in het Noord Hollandse Bergen. Met haar liedje "In a perfect world" wist ze deze uitverkiezing te winnen. Het liedje heeft ze samen gemaakt met wereldberoemde Nederlandse DJ Hardwell. Dat geeft het liedje een extra boost. Marco Borsato was haar mentor en coach.
Haar 19e verjaardag vierde ze bij DWDD:
           
Een andere bekende persoonlijkheid in Nederland is tv-presentator Floortje Dessing die in Heemstede is geboren en de middelbare vrije school heeft afgerond. Zij woont nu op een woonboot aan de rand van Amsterdam en heeft in 2016 de Televisiering gewonnen met haar tv-programma Floortje naar het einde van de Wereld. Zij is ook eerder uitgeroepen tot omroepvrouw van het jaar. Daarnaast heeft ze een kledinglijn en winkel opgezet en is ambassadeur van Fairtrade.

foto: Floortje Dessing (18160 nl.wikipedia.org)

Een zeer succesvolle olympiër is Nicolien Sauerbreij, geboren  op 31 juli 1979 in De Hoef , die later naar de vrije basisschool ging in Amstelveen en verder ging op de Geert Groote school (middelbare Vrije School) in Amsterdam en afsloot met een VWO-diploma. Zij won Olympisch Goud in 2010 op het onderdeel parallel reuzenslalom met haar snowboard.

foto: Nicolien Sauerbreij (1355744 nl.wikipedia.org)  


      Er zijn nog meer bekende ex- vrije school leerlingen, waaronder een van de beste voetballers en  acteurs https://vrijescholen.blogspot.com/2013/05/ex-vrije-school-leerling-yoeri-albrecht.html

 Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Vrije School Onderwijs in 2019 drie korte documentaires gemaakt die heel indrukwekkend een beeld geven van de diversiteit van scholen over de wereld maar tegelijkertijd toch dezelfde uitgangspunten hebben.

Deel 1. (Nederlands ondertiteld)  https://youtu.be/rdObwR2Jrq8
                            Deel 2  (alleen Engels)  https://youtu.be/vDFmUwA3_jE

                                   Deel 3. (alleen Engels) https://youtu.be/2-mVPUzgWPY


Geen opmerkingen: