zondag 31 mei 2015

Vrije basisschool De Regenboog barst uit de voegen.

Onderstaand artikel is ook gepubliceerd op de website vrijeschoolbeweging
http://www.vrijeschoolbeweging.nl/nieuw-gebouw-voor-de-regenboog/

Receptie Regenboog ter ere van nieuwe uitbouw.
Als mede-initiatiefnemer van een groepje ouders werden we donderdag 28 mei uitgenodigd voor een receptie ter gelegenheid van de opening en ingebruikname van twee nieuwe vleugels van het schoolgebouw. De ouders hebben deze school na een klein jaar van voorbereidingen in 1984 opgericht in Eindhoven-Zuid en ook de eerste ervaren kleuterleerkracht  Greet Crum aangesteld die daarvoor in Engeland had gewerkt. Na enige omzwervingen is de school op het Mimosaplein terechtgekomen in de Kruidenbuurt. Daar heeft de school zich sterk kunnen ontwikkelen en is inmiddels uitgegroeid tot 467 leerlingen, die begeleid worden door zo’n 30 leerkrachten. De leer- krachten overwegen zelfs de start van een 8e  kleutergroep. De basisschool is verder dubbelstromig vanaf groep 3.

Deel van de nieuwe uitbouw/gang
Door de sterke groei, de afgelopen dertig jaar, is de school een aantal keren grondig verbouwd en steeds weer door een architect,  die ook oud-ouder is van de school. Het resultaat is indrukwekkend en behalve functioneel ook in kunstzinnig opzicht heel mooi, mede door gebruik van veel hout en glas. In de klassen zien we ook voornamelijk zachte pastelkleuren en gesluierde muren. Het resultaat geeft niet alleen een warme, gezellige indruk, maar ook een gevoel van geborgenheid en veiligheid.


Kleuterklas
Behalve een vrije basisschool biedt het gebouw ook ruimte aan peutergroepen, jeugdgezondheidszorg,  kinderdagopvang en naschoolse opvang. Tezamen ondergebracht in de samenwerkingsvorm SPILcentrum Mimosaplein. Al deze activiteiten zijn doortrokken van dezelfde pedagogische, antroposofische visie.  Vanuit deze visie wil de school kinderen helpen zich in de volle breedte te ontwikkelen tot verantwoordelijke mensen. Naast cognitieve zijn sociale, kunstzinnige en praktische vaardigheden net zo belangrijk om volwaardige,  breed ontwikkelde jonge mensen af te leveren. In het lesprogramma is dan ook ruimte voor muzikale vorming, creatieve vakken zoals houtbewerken, tekenen en schilderen. Voor de sociale ontwikkeling zijn toneelstukken en werkweken belangrijk. Bijzonder aan de school is ook de inrichting van het schoolplein en omliggende groenstroken. Hier hebben tuinarchitecten prachtige houten staketsels neergezet die de kinderen in een avontuurlijke en sprookjesachtige  sfeer brengen, maar tegelijkertijd heel degelijk zijn. Tot voor kort was er ook een vijvergedeelte met een aantal flowforms gemaakt door Ernst Cats (ook een van de oud- initiatiefnemers).  

Een andere kleuterklas
De explosieve groei is mede te danken aan de goede resultaten van de school. In de schoolgids van de school die ook op hun website te vinden is, kunnen we lezen dat de behaalde scores door groep 8 kinderen (schooljaar 2013-2014) op de toetsen uit het Cito-leerlingvolgsysteem  bovengemiddeld goed zijn. De onderdelen technisch lezen, begrijpend lezen, werkwoordspelling, woordenschat en rekenen-wiskunde, zijn gemiddeld allemaal A (= hoogste) niveau. Alleen Spelling scoorde gemiddeld op B-niveau.  
Daarnaast hanteert de school ook nog de NIO- toets. Dit Nederlands Intelligentie Onderzoek  meet zoals het woord al zegt de intellectuele capaciteiten van een kind en dus niet zoals bij de CITO-toets de taal- of rekenvaardigheden. Dit schooljaar is er in april wel de verplichte wettelijke  eindtoets afgenomen.  Van belang is echter wel het instapniveau van kinderen, die mede voor een groot deel afhankelijk is van het sociale milieu en het opleidingsniveau van de ouders. De Regenboog is nog steeds overwegend "wit" en heeft vrijwel alleen autochtone leerlingen. Dat is zeker van invloed op de scores.
De Regenboog basisschool heeft ook van de onderwijsinspectie een voldoende gekregen. De kwaliteit is op de gemeten aspecten voldoende. Enige aandachtspunt was het ontbreken van een adres voor de externe klachtencommissie. Ouders moeten een klacht kunnen indienen buiten de directie om, zo luiden de wettelijke voorschriften.

directeur Emiel Link
De school wordt geleid door directeur Emiel Link en wordt daarin bijgestaan door adjunct-directeur Gerard Kuijpers en toegevoegd directielid Cordula Knupfer. Emiel is al zeker twee decennia aan de school verbonden. Het personeelslid dat het langste op deze school werkt is kleuterleerkracht Bas van Rooij. Hij werkt er nu al bijna 30 jaar.
Vrije basisschool De Regenboog is formeel ondergebracht in Stichting de Vrije School Eindhoven-Zuid, die weer onderdeel is van Vrije Scholengemeenschap Pallas en ook aangesloten is bij Vereniging van Bijzondere Scholen (VBS). Het huidige bestuur bestaat uit ouders, die toezicht houden op het beleid van de school. Momenteel bestaat het bestuur uit vier personen en zijn er twee vacatures. Er is een managementstatuut dat de relatie tussen bestuur en directie vastlegt. Daarnaast is er een Medezeggenschapsraad met 3 ouders en 3 leerkrachten.  
Meester en dirigent Chris Peels leidt koor van leerkrachten
Tijdens de receptie waar een hapje en drankje klaar stonden voor de genodigden was er gelegenheid de net opgeleverde aanbouw te bezichtigen. Daarna was er ook een muzikale opmaat met een aantal meerstemmige liederen, ten gehore gebracht door de gezamenlijke leerkrachten onder leiding van Chris Peels. Verder ook een aantal prachtige muziekstukken uitgevoerd door een echtpaar met dochter uit België op harp en fagot.
Als afronding mocht ook oud- intitiefnemer Martien Vissers, die momenteel ook nog een tweelingdochter op de school heeft, zijn “Rudolf Steiner”- lied zingen, dat hij speciaal voor   de school gemaakt heeft.  De school is een oase van rust voor de kinderen, te midden van het tumultueuze stadsleven.     
Muurschildering in centrale hal
  
Naschoolse kinderdagopvang
Uit volle borst wordt er gezonden
voormalig remedial teacher in kleuterklas


               
Nieuwe extra keuken op begane grond



 Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Vrije School Onderwijs in 2019 drie korte documentaires gemaakt die heel indrukwekkend een beeld geven van de diversiteit van scholen over de wereld maar tegelijkertijd toch dezelfde uitgangspunten hebben.

Deel 1. (Nederlands ondertiteld)  https://youtu.be/rdObwR2Jrq8

                            Deel 2  (alleen Engels)  https://youtu.be/vDFmUwA3_jE

                                   Deel 3. (alleen Engels) https://youtu.be/2-mVPUzgWPY


 Op 19 april 2019 overleed Martien Vissers op de leeftijd van 81 jaar. Hij was samen met zijn toenmalige eerste vrouw Hermine de drijvende kracht in de initiatiefgroep die met succes geijverd heeft voor een vrije basisschool in Eindhoven-Zuid, die uiteindelijk terecht is gekomen op het Mimosaplein. Een klein groepje ouders zoals Martien & Hermine, maar ook Ernst Cats, Herman van der Kuit en Willem van Veen  brachten in 1983 hun kinderen naar het vrije-peuterklasje dat op het Gerardusplein in Eindhoven-Zuid gehuisvest was. Zij wil een vervolg daarop dichtbij.
De initiatiefgroep heeft met de gemeente onderhandeld en uiteindelijk voldoende handtekeningen kunnen overdragen van ouders die aangaven hun kind op deze school te willen plaatsen. Verder heeft de initiatiefgroep ook de "vrijeschool"goedkeuring gekregen nadat duidelijk was dat de eerste kleuterleerkracht die werd aangenomen de zeer ervaren Greet Crum was.
De initiatiefgroep heeft later ook voor de inrichting van het lokaal gezorgd en de leerkracht voorzien van spullen en eten omdat het eerste jaar nog zonder subsidie gedraaid moest worden. Als mede- initiatiefnemer heb ik later ook in het eerste bestuur gezeten en ben ik penningmeester geweest.   

Martien Vissers voor zijn huis in de Leeuwenstraat in Eindhoven 









Geen opmerkingen: